1. Κρίνοντας από τις παραθέσεις πολλών ψαλμικών χωρίων στην Καινή Διαθήκη και τα κείμενα εκείνα που το λεκτικό τους έχει ψαλμικό ύφος, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι Ψαλμοί, σε σύγκριση με τα άλλα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, άσκησαν τη μεγαλύτερη επίδραση στους συγγραφείς του Ευαγγελίου. Με ψαλμικά χωρία οι συγγραφείς της Καινής Διαθήκης περιγράφουν τη ζωή, το χαρακτήρα και το έργο του Μεσσία και με ψαλμικά κείμενα εκφράζουν την προσδοκία της πλήρωσης της επαγγελίας, σε χρόνους πέρα από τον ιστορικό ορίζοντα των ποιητών. Χωρία, όπως «υιός μου εί συ, εγώ σήμερον γεγένηκά σε», «Θεέ μου Θεέ μου, ίνα τί με εγκατέλιπες», «κάθου εκ δεξιών μου έως αν θώ τους εχθρούς σου υποπόδιον των ποδών σου», εφαρμόζονται μεταξύ άλλων στο Χριστό, για να δείξουν το μεσσιανικό χαρακτήρα του.
2. Από τους αρχαίους εκκλησιαστικούς συγγραφείς και Πατέρες ερμηνευτικά έργα στους Ψαλμούς έγραψαν οι: α) Ιππόλυτος Ρώμης, Υπόθεσις διηγήσεως εις τους Ψαλμούς καί ερμηνεία. β) Ωριγένης, Εξηγητικά εις τους Ψαλμούς. Εκλογαί εις τους Ψαλμούς. γ) Ευσέβιος ο Παμφίλου, Υπομνήματα εις τους Ψαλμούς. δ) Μ. Αθανάσιος, Επιστολή προς Μαρκελλίνον εις την ερμηνείαν των Ψαλών. Υπομνήματα εις τους Ψαλμούς. Ερωτήσεις εις τους Ψαλμούς. ε) Μ. Βασίλειος, Ομιλίαι εις τους Ψαλμούς. στ) Γρηγόριος Νύσσης, Είς την επιγραφήν των Ψαλμών. ζ) Ιωάννης Χρυσόστομος, Εξήγησις εις τους Ψαλμούς. η) Κύριλλος Αλεξανδρείας, Εξήγησις εις τους Ψαλμούς. θ) Θεοδώρητος Κύρου, Ερμηνεία εις τους ΡΝ' Ψαλμούς. ι) Ευθύμιος Ζυγαβηνός, Εξήγησις εις το Ψαλτήριον.
3. Με την ίδρυση της Εκκλησίας το Ψαλτήρι έγινε το «υμνολόγιον» κατά τη δημόσια λατρεία και το «προσευχητάρι» των χριστιανών στην κατ' ιδίαν κοινωνία τους με το Θεό. Σήμερα στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας οι Ψαλμοί κατέχουν περίοπτη θέση. Στις ιεροτελεστίες διαβάζονται στίχοι, μικρά ή μεγάλα αποσπάσματα και ολόκληρος το Ψαλτήρι χωρισμένο σε είκοσι καθίσματα με τρεις στάσεις το καθένα πρέπει να διαβάζεται κάθε βδομάδα, εκτός από την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής που διαβάζεται δύο φορές κάθε βδομάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου